Debatten om rökning

Argh…så trött jag blir. Nu är debatten igång igen, eller egentligen har den väl knappast dött ut.

I Aftonbladet kan man läsa att ”Arbetsgivare, kräv rökstopp på jobbet!” och som ni ser har de även kostat på sig ett utropstecken. Nu slår de minsann näven i tangentbordet haha.

Ingeborg Oléni, gruppledare i landstingsfullmäktige i Halland och partisekreterare i SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti, har uttalat sig om rökförbud under arbetstid. Enligt henne är det patetiskt att vid denna debatt göra liknelser med andra livsstilsfrågor, något som får mig att undra hur inskränkt hennes liv är när hon inte kan se att andra människor har andra livsstilar. Alla kan inte spela bingo varje söndag på PRO eller rabbla de tio budorden utantill.

Visserligen har Ingeborg rätt i en hel del saker, som t.ex. att rökning är skadligt, att det skulle minska belastningen på vården och ge Sveriges ekonomi ett uppsving tack vare bättre hälsa och mindre cancerfall med tillhörande vårdplatser. Men vilka friheter ska vi ta bort nästa gång för att skydda människorna från sig själva? Befolkningen i ett land måste ju skyddas till varje pris så att de kan fortsätta betala sin skatt till den dag de dör av naturliga orsaker, inte sant?

Egentligen kan man ju undra varför andra saker inte debatteras lika mycket. Alkohol t.ex. som är involverat i massor av våldsbrott, trafikolyckor och livsöden som kräver år av rehabilitering. Bilolyckor förstör varje år massor av människors liv och kostar miljontals kronor i rehabiliteringar och försäkringspengar. Spel av olika slag kan bli ett missbruk och gör att människor går i konkurs och förlorar sina hem.

Jag är själv inte rökare och skulle aldrig rekommendera någon att börja, men jag värderar ändå människors frihet att välja olika saker i livet. Om man tycker att det är obehagligt med röklukt kan du faktiskt gå 10 meter längre bort. Det kan du göra eftersom vi lever i ett relativt fritt land. Och detta med att röka på arbetstid, menar du Ingeborg, att du arbetar åtta timmar i sträck, utan några raster? I så fall borde du läsa i arbetstidslagen §15-17 där det faktiskt står, dels att arbetstagarna inte är skyldiga att stanna kvar på arbetsplatsen under den tid som arbetsgivaren har anslagit för raster, och dels att Arbetsgivaren skall ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna. Med tanke på att rökning är ett beroende, lika mycket som insulin är för en diabetiker tycker jag att det är högst naturligt att man ska få röka på arbetstid. Raster och pauser är alltså alltid inräknade i den totala arbetstiden, dock kan det förekomma vissa mindre undantag och variationer enligt arbetsplatsens kollektivavtal.

Möjligtvis också hets mot folkgrupp, mobbning,utfrysning, segregation och kränkning av den personliga integriteten. Hur som helst, det handlar om frihet. Det handlar om ansvar. Om valfrihet.

Men kanske det är fula ord i vissa kretsar?

Bilder från www.spipartiet.se och www.coolest-gadgets.com

2010cookie-checkDebatten om rökning