Prinsessornas lyxväskor

I aftonbladet kan man idag läsa om den massiva kritik som prinsessorna Victoria och Madeleine får eftersom de har väskor med sig som kostar hundratusentals kronor.
Camilla Thulin, modeexpert, dissar prinsessornas stil och säger med tanke på storkrisen att ”-Det känns lite tokigt när andra inte har någonstans att bo.”

Det får man ju hålla med om, att även om väskorna kan tänkas vara gåvor så sticker det ändå i folks ögon och diskussionen om monarkins vara eller icke vara blossar upp på nytt. På aftonbladets diskussionssida är det många som undrar varför vi har en förlegad monarki i en modern tid och ett modernt samhälle. Likaså diskuteras det som vanligt om hur mycket gratispengar och lyx som kungahuset får genom Svenska folkets skattepengar.

Om man går till http://www.royalcourt.se/ och klickar på Ekonomi får man se ganska exakt vad olika saker kostar.

  • Hovstaten  (apanaget), som får 57,43 miljoner varje år. Som det står på hemsidan: ”Det skall täcka kostnaderna för Kungens representation inkl. resor, kostnaderna för Riksmarskalksämbetet med stabsavdelningar för personal, ekonomi samt information och press, Hovmarskalksämbetet och Drottningens hovstat (som administrerar Konungens och Drottningens olika aktiviteter samt hushållet), Kronprinsessans hovstat, Prinsessan Lilians hovstat samt Hovstallet (transporter med bil och häst samt vård av museala vagnar och selar).”
  • Slottsstaten består av Ståthållarämbetets slottsförvaltningar och Kungl. Husgerådskammaren (förvaltning och vård av lös inredning och konstsamlingar). Anslaget från staten uppgår till ca 54,7 mnkr (år 2009), därutöver tillkommer inkomster från visningsverksamhet och försäljning på de olika slotten. Slottsstatsanslaget utbetalas månadsvis. Ämbetenas verksamhet revideras enligt överenskommelse med regeringen av Riksrevisionen. Antalet tillsvidareanställda, omräknat i heltidstjänster är ca 101 stycken.
  • Kungahusets privata ekonomi. Till den privata ekonomin hör bland annat Solliden på Öland, där parken och paviljongen visas för allmänheten samt Stenhammar utanför Flen, som är ett arrende från staten

Vad jag kan förstå kostade alltså hela det kungliga hovet, med anställda och underhåll under 2009, hela 112.130.000 kronor och allt ges i form av anslag från staten. Det vill säga, genom skattepengar.

Men visst ska Vickan och Madde ha en väska till.

Bild från hd.se och artikeln på aftonbladet finner du här.

2120cookie-checkPrinsessornas lyxväskor