Intervju med Ernst Kirchsteiger

När är det dags att pynta för julen egentligen? Det är ju lite av en helig tradition att göra vissa saker på vissa dagar och varje år hör man klagomål på att butikerna är alldeles för tidiga.

Aftonbladet har frågat Ernst Kirchsteiger när han sätter igång inför julen….

Ernst, nu är ju mörkret här, är det inte dags att sätta upp adventsljusstakarna, julstjärnan och hela baletten?

Än så länge är det nog lite tidigt men det går ju alltid att använda mossa. Man vill inte gärna vara först i kvarteret med att pynta, då kan man hamna i Grannfejden.

Skulle det kunna bli våldsamt, menar du?

Javisst. Hur tror du annars jag kunnat bli såhär mjuk, öm och känslig? Julen 2002 tyckte jag att det var så onödigt att slösa material så varför inte förena nytta med nöje och använda midsommarstången direkt efter firandet i midsommar? Så jag tog fram glittret och stjärnan för toppen redan på midsommarafton och väntade tills de andra hade dansat klart. Tyvärr råkade ett gäng med snefulla drängar se mig, tyckte inte om min idé och kvällen slutade med att de fösökte para ihop mig med gårdens grisaknoe. Inte en så lyckad kväll kan man tycka men grisen blev fin med glitter och mossa ovanpå.

Ojdå, ja då kan man förstå att du är försiktig nu runt jultider.

Det är ingen fara med mig, jag hämnas numera genom att alltid vara i antingen teve eller på tidningarnas omslag så på sätt och vis kan man säga att jag hjärntvättar dem, sakta men säkert. Med mossa.

Ja du nämner mossa väldigt ofta, både nu och i de flesta av dina nedslag i media. Vad beror detta på? Är du moss-fetischist?

Mossa.

….ja? Vaddå ”mossa”?

Mossa! Mossa, mossa, mossaaaa!!!!

Herregud Ernst, vad är det med dig? Din blick är ju helt mörk nu, det ryker ur öronen på dig och du tuggar fradga. Hur är det fatt egentligen?

Åh, förlåt. Ernst torkar svetten ur pannan och fradgan ur mungiporna och lyser sedan upp i ett stort léende. Mossa är fruktansvärt rogivande och man kan använda det till så många olika saker samtidigt som det inger en så härligt, skön atmosfär.

Eh jaha? Jo, på tal om julen så…

Ja, på tal om julen så har jag tagit fram lite saker här nu för att visa hur man på ett skönt sätt kan få lite trevlig julstämning. Som du ser på alla sakerna så ska jag bygga en egen adventsljusstake och mycket av materialet kommer direkt från naturen.

Men stearinljusen kommer ju inte från naturen?

Jo, det gör de faktiskt men det är inte många som vet de. I de norska regnskogarna finns det väldigt mycket grottor och det är där stearinljusen växer, alltså i taken på grottorna.

Nja, det har jag faktiskt svårt att tr…

Som sagt! För guds skull, du får ju titta på fler naturprogram så att du lär dig något… Men tillbaka till julpysslet nu. Som du ser har jag en halv vedklabbe som jag själv har gjort. Alltså först odlade jag trädet vilket tog ungefär 15 år, sedan högg jag ner det i småbitar och kapade till slut i lagom stora bitar så att jag nu alltså har en precis lagom bit för att göra en adventsljusstake med. Sedan köper man en hackspett från utlandet, klär in den i folie och smugglar den genom tullen, vecklar upp folien och låter hackspetten göra fyra ganska stora hål. Det är där som ljusen ska sitta.

Jamen hålen blir väl både för små för ljusen och de ska väl sitta med jämna mellanrum. Vore det inte enklare att helt enkelt använda en borrmaskin?

Nja, det blir inte lika skön känsla i själva processen då för man vill ju gärna få det så naturligt som möjligt. Dessutom är det väldigt rogivande att se hackspetten gå loss på träbiten medan jag får tid över att sortera lite mossa. När hackspetten är klar och har gjort alla 27 hålen…

Det ska väl vara fyra hål för ljusen? Det är ju en adventsljusstake du ska göra.

Ja just det, jag räknade från midsommar nu igen. Hur som helst, när hålen är klara kan man krydda och rulla in hackspetten i folie igen så att den lagrar sig lagom till julbordet. Med andra ord slår man två hackspettar i en smäll. Sedan dekorerar man adventsljusstaken med lite vad man vill och självklart mossa. Man kan köpa lite olika dekorationer i butik, som små tomtar, svampar och annat som ser väldigt tjusigt ut i skenet från ljusen.

Men mossan är ju väldig brandfarlig, det hör man ju varje år från brandförsvaret hur det kan ta eld i den. Kan man inte byta ut den mot något annat, mindre farligt?

Neeein! Inte byta ut mossan! Das ist verboten! Det vore som att byta ut Små grodorna runt granen mot hip-hop.

Men Små grodorna dansar vi ju runt midsommarstången?

Åh, alla dessa högtider vi har gör mig förvirrad. Kan vi inte lika gärna baka ihop allihopa till en enda stor fest istället. Att jag dessutom hade en kort romans med nyss nämnda grisaknoe…men jag hade inget val, de tvingade mig…ack o ve, annars hade de stulit all min underbara mossa. Det sa de i alla fall.

Medan Ernst i väsande tonfall säger något om ”my precioussss” sniffandes på sin kära mossa kan vi konstatera att tv-världens mest kände hemmafixare nu sorgligt nog har ådragit sig svininfluensan. Av hackspetten fick han senare även fågelinfluensan.

Vi lämnar Ernst där han står utanför stugan, viftandes med en pinne han har gjort själv. Han skriker något efter oss om en förbannat mysig och jävligt skön helgjävel och det är det sista vi hör innan vi sedan sätter oss i bilen och åker tillbaka till redaktionen.

Två veckor senare läser vi på löpsedlarna: ”Naken man funnen i skogen. Dog av en överdos vitmossa.”

Tack för inspirationen aftonbladet.

Bilder från resume.se, janssonscafe.se, expressen.se

2330cookie-checkIntervju med Ernst Kirchsteiger