17 kg knark per person i Sverige

Det är så mycket vi använder i genomsnitt, per person. Antagligen är det ännu mer med tanke på att alla människor inte nyttjar det.

Alright, nu har jag fått er uppmärksamhet och kan väl avslöja att knarket i själva verket är godis och sötsaker, men enligt en debatt i tv4 igår kan det liknas med knark. Socker är dessutom en inkörsport till tyngre beroenden.

Det är Hallå P3 som har haft en debatt igen, denna gång om sockerberoende och skräpmat. Enligt en engelsk studie kan skräpmat ge depressioner, socker är lika beroendeframkallande som kokain, sa en beroendeexpert igår på TV4.

Det som slog mig var att så väldigt många blev irriterade över ämnet, mestadels män, medan det var kvinnorna som klagade mest och sa att det borde finnas mer hjälp för de som är beroende av socker. Männen var oerhört fördömande medan kvinnorna verkade vara de som led. Det sades flera gånger att maten idag innehåller massor av socker och ibland i gömda former och en kvinna tyckte man ska skippa alla kolhydrater för att gå ner i vikt och må bättre. Där är jag tvungen att protestera. Kolhydrater behövs för kroppens energiförsörjning och utgör en viktig funktion i ämnesomsättningen. Man talar om snabba och långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater håller blodsockerhalten i jämnare nivå och gör att du känner dig mätt längre.

Den allra första kvinnan som ringde in irriterade mig oerhört eftersom hon radade upp en massa ursäkter och felaktigheter. Jag tänkte direkt, är människan idag helt utan fri vilja? Är det någon som tvingar i oss mat hela tiden och gör oss tjocka? Bland annat sa hon att ett sockerberoende är genetiskt vilket jag starkt protesterar mot. När jag var liten åt jag flera kilo godis åt gången, bröt upp låset på frysboxen för att komma åt glassen, frusna bär m.m. Det pågick under flera år. Idag är jag helt fri från det där och äter max en godispåse om året. Genetiskt? Tillåt mig tvivla.

Varje individ bestämmer själv över sitt liv och är det något som måste tränas upp först så är det viljan och motivationen, efter det kan man gå till själva avvänjningen eller dieten. Eller?

2380cookie-check17 kg knark per person i Sverige