Anorexia är ingen sjukdom!

Inte ADHD, damp, dyslexi eller allergier heller.

En rektor på en skola i Skåne hävdar i en debattartikel att sådana sjukdomar är påhittade. Varför finns de här diagnoserna bara i Västvärlden? Är det för enkelt att bara kunna skylla på en sjukdom när vi känner oss trötta?

Enligt skolverket har 6-8% av alla svenskar elever dyslexi och ungefär 1% av Sveriges alla kvinnor i åldrarna 13-30 år har fått diagnosen anorexia. ADHD beräknas inträffa för 3-5% av alla barn i Sverige.

Är alla våra nya sjukdomar en slags snuttefilt för oss och en ursäkt för att inte fungera lika perfekt som alla andra? Gör sjukdomsdiagnoserna oss i själva verket ännu sjukare än vad vi egentligen är och är inte de flesta diagnoser rent påhitt?

De frågorna ställer sig den här rektorn i Skåne i sin debattartikel och man undrar i vilken plastbubbla han må leva i. Som rektor borde han väl nästan dagligen möta elever som har vissa av de här problemen, i synnerhet kanske anorexi, men hur kan han då ens undra om det är påhittat? Är det någon slags skyddad verkstad han bedriver? Vakna upp, snälla människa, och se verkligheten. Sådana som dig borde inte få vara rektorer.

2400cookie-checkAnorexia är ingen sjukdom!