Mäns depressioner

Varför talar vi aldrig om det faktum att även män kan må dåligt psykiskt? Fredagens Hallå P3 hade detta som debatt med Cissi Wallin och medan jag svarade på en kommentar på hennes blogg kom jag på att, ja detta måste ju faktiskt dras fram i ljuset.

Män vill ofta inte prata om att de mår dåligt, men varför är det så? Själv har jag alltid haft en inställning, eller snarare ett motto;

”Den som tål mest skit, han vinner”

Numera har jag slutat använda det men ibland är det väldigt frestande att använda det ändå och faktiskt i den förhoppningen att lyckas låta mer macho, lite tuffare och hårdare än vad jag kanske egentligen är Veckorna efter min diabeteskrasch i januari 2008 var jag verkligen inte tuff utan gick som en 90-årig gammal gubbe men trots detta ville jag ändå hävda att detta var ju bara en fis i rymden. Mer klarar jag, kom igen bara. I efterhand inser man ju att detta var en totalt idiotisk inställning. Lösningen hade givetvis varit att lära sig av erfarenheten och sköta sig bättre. Att nästan ta livet av sig själv är inte tufft och man blir inte mer man av det heller.

Så varför talar vi inte om mäns ohälsa? Är könsrollerna så gjutna i betong att vi som män inte vill erkänna att vi också kan vara svaga och må dåligt? Är vi verkligen så barnsligt envisa att vi fortfarande tror att vi ska kunna locka till oss snygga tjejer och klara av det övriga livet trots att vi mår skit och är väldigt sjuka?

En kvinna berättar i programmet att hennes före detta man tog livet av sig efter mångårig depression och han hade lärt sig sedan barnsben att man som man inte ska prata om sina känslor. Han levde i tron att man inte ska prata om depression och att det var en kvinnosjukdom. Hon avslutar sitt inlägg i debatten med att vi måste se saker mer mänskligt, inte manligt/kvinnligt.

Jag känner igen mig själv i vissa delar av debatten, speciellt i dethär att män ofta är tysta när saker inte är som de ska, vilket ofta skapar en irritation och speciellt i en relation.

Jag undrar var man kan lära sig att bli rakare i sin kommunikation och att faktiskt kunna uttrycka sina känslor på ett bättre sätt?

2420cookie-checkMäns depressioner