Biståndspengar ner i fel fickor?

I dagens Aftonbladet skriver kolumnisten Johanne Hildebrandt om alla pengar vi skänker till bistånd och hur de inte når det rätta målet. Som exempel ger hon Världens Barn-galan där 70 miljoner samlades in och dessutom ger privatpersoner runt 5 miljarder varje år.

Det var väldigt intressant skrivet och faktiskt något jag inte har reflekterat vidare mycket över förrän idag när jag läste Johannes kolumn. Vi ger och ger men pengarna tycks aldrig riktigt räcka till, inte sant? Att ge är självklart för många och år efter år har vi projekt, galor och insamlingar men tar det aldrig slut?

Johanne skriver det själv, att det förekommer stor korruption i de behövande länderna och det är oftast i de fickorna som våra pengar hamnar. Nya lyxbilar, yachtbåtar och pompösa festvåningar m.m. och man undrar ju varför inget händer på den fronten. På sätt och vis finansierar vi knarkligor och annat kriminellt avskum. Dock säkert inte varje gång, jag vill ju gärna tro att åtminstone en bråkdel av alla miljarder går till de behövande.

Jag minns inte om det var den Lutherska kyrkan eller kanske EFS som brukade skicka ut små lilafärgade insamlingsbössor i kartong men det var nog där man kunde läsa om hur mycket en tia skulle räcka till. Ni vet; ”Om du skänker en tia räcker det till skolböcker för X antal barn” osv. men om vi samlar in flera miljarder varje år, varför är då inte problemen lösta för decennier år sedan?

Troligtvis har Johanne rätt när hon nämner karteller, kriminella organisationer och allmänt ohederliga människor och jag undrar samma sak, varför görs inget åt dem först, så att pengarna verkligen kommer till nytta? Det vore på tiden isf.

Läs Johanne Hildebrandts kolumn här.

2440cookie-checkBiståndspengar ner i fel fickor?