Nynazism

Det var nog förr-förra helgen som filmen American History X gick på tv och av ren händelse hittade jag den i DVD-stället där jag brukar veckohandla. För 10 minuter sedan såg jag klart hela filmen, för andra gången, och skulle kika lite nyheter på nätet när jag hittade ytterligare saker om rasism och främlingsfientlighet. En ren slump?

På Aftonbladet hittade jag ett klipp angående just detta i Aschbergs 200 sekunder. Det är en tjej som numera står utanför den gemenskapen och som dessutom har startat en motgrupp för att kunna hjälpa människor som vill ta sig ur de extrema grupperna. Föreningen heter Nysir och deras hemsida finner du här.

När jag ser klippet och tänker tillbaka på filmen American History X så finner jag det hela väldigt barnsligt att tillhöra en sådan grupp som t.ex. nynazisterna. Att stå där och skrika, flaxa med armarna upp och ner och tillbedja en mentalt sjuk, död människas ideal tycker åtminstone jag är otroligt naivt. Självklart handlar det om att tillhöra en grupp, dess dynamik och hierarki och alla människor vill väl tillhöra någon typ av gemenskap. Inget konstigt i det. Men att man, som tjejen i klippet berättar, slår ner en annan människa bara för skoj skull, eller för hudfärgen, det är ju bara sjukt.

Jag tror det handlar om att fånga upp de ungdomar som känner sig utanför och kanske svaga, i tid, så att det inte behöver gå så långt. Att man på något sätt får dem att känna gemenskap utan våld och människoförakt. Skolan är så oerhört viktig i en individs uppväxt.

Klippet på Aftonbladet finner du här.

2470cookie-checkNynazism