Kognitiv psykologi

Med jämna mellanrum läser eller hör man påståenden om våldsbrotten och våldtäkterna i Sverige och vilka som utför dem. I samma andemening uttalas också ord som ”segregation” och ”ökade klyftor i samhället.” Detta kan mycket väl vara sant, speciellt om man ser till hur olika våra kulturer verkligen är.

Här är ett utdrag ur boken Psykologi av Martin Levander:

——————————————————————————–

Ali, 20 år,. har just kommit till Sverige från en isolerad, turkisk bergsby. Han är muslimskt uppfostrad. Nu besöker han badstranden utanför Tylösand i Halland. Det är en fin, svensk sommardag, och många av kvinnorna är klädda i bikini. Några går t.o.m. topless.


Ali uppfattar kvinnorna som skamlösa. Om det inte varit så många lättklädda kvinnor på samma plats skulle han utgått från att det varit en stor samling prostituerade, antagligen omgivna av sina hallickar. Nu drar han istället slutsatsen att svenska kvinnor i allmänhet är mycket sexuellt inbjudande och lättsinniga. Antagligen är många av dem också horor, tänker han och känner både ilska, förakt och lockelse.


Bredvid honom står den unge svensken Sören från Trollhättan. Han står just och funderar på om han inte tycker det är attraktivare med kvinnor som har mer kläder på sig än de som han just nu ser på stranden. Det är mer spännande att bara en del, och låta fantasin göra resten, tycker han.


När Sören ser de avklädda flickorna på den svenska badstranden tycker han att de ser ganska alldagliga ut, inte speciellt spännande eller oanständiga. Han känner sig lite uttråkad och längtar hem till Trollhättan.


En kognitiv psykolog skulle säga att orsaken till att Ali och Sören reagerar så olika på samma scen är att de har olika antaganden om verkligheten. Utifrån sina olika antaganden kommer de fram till oilka tolkningar av vad de ser. Ali ser ovanligt lättfotade kvinnr framför sig, Sören ser helt normala svenska kvinnor.


Den kognitiva psykologins första utgångspunkt är att människan tänker, tolkar, minns och fattar beslut utifrån vissa kognitiva scheman, som hon fått genom tidigare erfarenhet och inlärning. Dessa scheman styr vårt sätt att tänka och uppfatta nya situationer.


[……………………….]


Nu är det förstås inte så lätt att förändra någons grundantaganden om verkligheten. Våra uppfattningar grundas i kultur och religion, av vårt sätt att leva och vårt invanda sätt att betrakta verkligheten. Dessutom går det att hitta visst stöd för nästan alla uppfattningar.

——————————————————————————–

Det jag försöker att säga med detta inlägg är att det kanske inte är så konstigt att vi har ett så våldsamt samhälle som vi har idag. Det finns hemska människor oavsett nationalitet, ras eller religion men att helt plötsligt tvingas leva under helt annorlunda förhållanden måste vara väldigt förvillande och märkligt. Nya regler, vanor, lagar, seder, bruk, sociala barriärer, segregation, språk och tillvägagångssätt för att bara nämna några hinder på vägen. När det ”bara” finns SFI (Svenska för invandrare” som man slussas direkt till och sedan antas kunna bli en vanlig medborgare, samtidigt som man placeras i kåkstäder från 70-talet där alla talar olika språk….är det så konstigt att folk blir arga, besvikna och frustrerade?

Låt kulturerna mötas på ett fredligt och naturligt sätt istället för att se oss som ”vi” och ”dom”. Avskaffa segregationen för ett mindre våldsamt Sverige.

2490cookie-checkKognitiv psykologi