Nätikett

Etik och umgängesregler på nätet. Människor på internet. Det säger allt, inte sant? Vissa människor tar inte det på allvar att man bör behandla andra människor med respekt, även över internet. För det är det som är poängen, att det är just människor det handlar om och inte själlösa saker utan känslor.

För mig är nätikett viktigt, även om det kan låta nerdigt, men om vi inte visar respekt på nätet tror åtminstone jag att det beteendet kan slå över till verkligheten också. Man kan bli härdad och mindre ödmjuk.

  • Använd förkortningar när du går ifrån datorn, eller säg åtminstone till att du försvinner för en stund. Det är aldrig roligt att ”be left hanging”.  
  • Fråga inte efter bild direkt. Det blir så mycket ”köttmarknad” över hela konversationen då.  
  • Försök att ändra din status på msn, av samma anledning som första punkten.  
  • Använd gärna smileys för att förtydliga vad du menar. På så sätt kan man undvika många missförstånd. 
  • Bloggkommentarer. Om någon skriver en kommentar på din blogg, du i gengäld går till hans eller hennes blogg osk skriver tillbaka men du får inget svar inom 1-2 dagar (beroendes på hur snabbt personen uppdaterar) – forget about it. Då är det troligtvis en som bara vill ha besökare.

Detta är bara mina egna riktlinjer och kanske har jag helt fel. Låt mig veta vad ni tycker. Ska något tilläggas eller tas bort?

Let me know!

2510cookie-checkNätikett