Fördomsfulla jag

Någonstans hörde jag att den som påstår sig vara fördomsfri är också en lögnare, och visst kan väl det stämma? På grund av den information och de händelser vi blir utsatta för skapar vi också olika uppfattningar om olika saker. Frågan är var gränsen ligger för fakta och föreställningar.

Via media blir vi matade med information men är det verkligen sanningen vi får serverad? Är det inte så att tv vill ha fler tittare, tidningarna fler läsare och radio fler lyssnare? Självklart vill de det, annars skulle de bli av med jobben.

Ta t.ex bränderna i Rosengård eller kravallerna i Göteborg. Media skrev metervis om dessa händelser men vilken bild skapade du och jag över hur det verkligen var? För egen del undrade jag var alla goda och trevliga människor befann sig och vad de tyckte om händelserna. Det var ingen som skrev något om Agda, 90, med hunden Frasse och vad de tyckte. Var allting så nattsvart, våldsamt och hopplöst som media rapporterade eller fanns det något eller någon som var hoppfull?

Men vad har vi för val? När sådana saker händer skapas det givetvis debatt och kommentarfälten blir överfyllda med dömande och förskräckta människor som förbannar allt och alla och dömer stenhårt utan att själva veta fakta. Vi vet bara det vi blir serverade, inte sant? Med tanke på att media bara serverar halva portioner av sanningen för att sälja mera, vore det inte då bäst att ta reda på sanningen själv innan man uttalar sig?

Nu spårade jag ur lite märkte jag, detta skulle ju handla om fördomar!

 • När jag ska klippa mig vill jag absolut inte ha en man som klipper mig, det känns för gay.
 • Alla moderater är penninghungriga, egotrippade mähän med välkammat hår och kavaj.
 • De flesta politiker är berusade av makt.
 • Religiösa människor är oftast fanatiska.
 • Livet är alltför inriktat på materialism.
 • Tatueringar tittar man ju alltid lite extra på och är de extremt många börjar jag undra vilka typer de sitter på.
 • Goth är vackra men oftast knepiga.
 • Emo är oftast nyckfulla i humöret och borde få en förebild, växa upp istället för att skära sig.
 • Stockholmare, se moderater.
 • Rödhåriga brukar vara ettriga och sextokiga.
 • Invandrare har hetare temperament än oss beskedliga svennar och blir säkert oftare särbehandlade och är därför av frustration oftare inblandade i brott.
 • Busschaufförer är oftast fartgalna, bittra människor som skiter fullständigt i fartgupp och äldre människor.

Listan kan säkerligen göras mycket längre. Troligtvis kommer jag få skit för detta och jag vet att inte ens hälften av dessa punkter är sanna. Frågan är varför jag, och jag är knappast ensam, har fått dessa bilder av olika saker. Återigen, man tror det man blir serverad även om portionerna är halva.

De flesta av dessa punkter går ju att åtgärda om de är felaktigt uppfattade, inte sant? Om vi vill.

2530cookie-checkFördomsfulla jag