Webcamsex & svarta pengar

Med jämna mellanrum hör man om ungdomars inställning till sex och att sälja sex och det är mycket mindre tabu idag än det var för kanske 10 år sedan. Nu i veckan kunde man höra att över hälften av ungdomar mellan 16 och 25 år tycker det är helt okej att sälja sex, och ungefär 2% av samma grupp har någon gång gjort det eller gör det regelbundet. Dessutom är det fler killar än tjejer som gör det. Detta från en rapport som Ungdomsstyrelsen presenterade i måndags.

I debatten som Hallå P3 hade var det en kille som sa att kroppsarbeta, att professionellt idrotta eller jobba som modell kan också likställas som att sälja sin kropp, varför ska sex eller nakenbilder ses annorlunda? Är det bara för att sex anses så heligt? Ganska tänkvärt egentligen. En annan kvinna berättade hur hon många gånger har blivit erbjuden pengar för att göra massor av konstiga saker. Inte för att hon brukar besöka sådana sidor utan det är männen som söker upp henne och ger erbjudanden.

Själv skulle jag inte använda ordet heligt, inte i religiös betydelse iaf men jag tycker ändå att sex, intimitet och närhet ska vara något man delar med någon speciell människa. Inget man säljer till helt okända människor.

Det som är lite konstigt är att det tydligen är så många killar som sysslar med att sälja sex men det knappt debatteras som ett problem. En teori skulle kunna vara att våra värderingar har formats genom generationer och tusental år av kvinnoförtryck och konstiga ideal. Självklart hade kyrkan en stor och viktig roll i detta, Kvinnan skulle alltid vara ren, fin, tyst, vacker, oskyldig med mera och sex var något väldigt tabu och om man kombinerar dessa tankesätt kanske det inte är så svårt att förstå varför vi fortfarande, i jämställdhetens namn, tycker det är värre att en kvinna säljer sex än när en kille gör det. På något sätt har det uppkommit en myt om att kvinnor inte tycker om sex, vilket vi idag vet inte stämmer. Där har vi ännu en bidragande faktor, eller ett arv kanske vi kan kalla det.

Europa har haft webcamsex ganska länge och det är utbrett i mestadels fattiga länder. Bulgarien, Rumänien, de Baltiska staterna, Ryssland m.fl. är överrepresenterade och nu i storkrisens tider har fenomenet brett ut sig ännu mer, även till Sverige, och det kommer inte avstanna inom de närmaste åren.

Dagens Nyheter har i en serie försökt reda ut detta fenomen och i del 3 kan man läsa om Patrik, 21 år, som berättar om hur det är att sälja sex på nätet. Bland annat berättar han om en tjejkompis som också gör det: “– Hon tar emot önskemål av sina kunder om hårda tag eller så, och så spelar hon in den sortens filmer och säljer dem. Hon tjänar över tjugo tusen i månaden svart på det där … Camtjänster är en hel industri, det finns listor överallt på vad olika saker kostar.” Kanske det inte är så konstigt ändå. Unga människor behöver ju pengar. Får de inget jobb, inte hunnit komma med i facket, får inga bidrag eller studerar på usla studiebidrag, vem kan förebrå dem? Alla vill väl äta bättre än nudlar och faktiskt ha ett liv utanför studierna.

Självklart undrar man varför människor gör sådant och jag tror inte det beror så mycket på låg självkänsla, snarare att hetsen efter pengar är oerhört mycket större idag. Vi bombarderas med nya, fantastiska produkter som ska göra oss vackrare, smalare, starkare m.m. och både smink, kläder och rätt sorts raklödder spelar en oerhört stor roll. Det kostar pengar att hänga med! Säga vad man vill men snabba pengar är viktigt idag och det är ju faktiskt enklare att strippa anonymt framför webcam än att få ett jobb idag. Dessutom är det svarta pengar och inga 33% i skatt som regeringen tar hand om.

Otroligt intressant ämne jag kommer skriva mer om.

DNs artikelserie “Sex på nätet“.

2580cookie-checkWebcamsex & svarta pengar