Droger, en generationsklyfta i acceptans?

Hur vanligt är det att folk drar en lina på förfesten, röker lite cannabis på krogen och avrundar med alkohol hemma i soffan? Det verkar vara en generationsfråga hur accepterat olika droger är, vanligare hos de yngre och helt otänkbart hos de äldre.

Kanske beror det på att de äldre har varit med om mer, läst och sett mer om effekterna av olika droger, och möjligtvis hade vi en bra information via skolan om hur illa det kan gå. Kanske är det så att samhället idag är så tufft och stressigt att människor inte orkar med i tempot och vill ha något som underlättar och får en att må bra. Att dessutom systembolagen har sin åldersgräns gör troligtvis att det blir enklare att få tag på andra sorters droger för de yngre.

Vad som mest förvånade mig, var att jag själv inte tänkte på alkohol eller tobak som droger, eller för den delen kaffe om vi ska hårdra det ordentligt. Alkohol har tillverkats i alla tider, likaså tobaken. I de sydliga länderna röks det allt möjligt men det är ju också en naturprodukt, egentligen. Men visst är det ju så att alla de sakerna har ingredienser som stimulerar kroppen på olika sätt. På Wikipedia kan man läsa: “De äldsta spåren av medveten alkoholframställning är ca 10 000 år gamla, tillverkningen resulterade i mjöd och vin. Öl framställdes för första gången i Egypten för ca 8 000 år sedan.” Vidare kan man läsa att en drog som cannabis har använts sedan förhistorien och : “Första gången dess användning som drog nämns i skrift är i Indien där den milt narkotiska drycken bhang förekommer i Atharva Veda som dateras till 2 000-1 400 f.Kr.”

——————————————————————————–

För att ta några exempel:

THC är ett ämne som finns i cannabis och som samlas i kroppens fettceller, lagras och kan finnas kvar i kroppen under väldigt lång tid. (en man i radioprogrammet talade om 50-60 år) Risken att allting frigörs på samma gång är stor och kan ske stort sett när som helst. Ofta leder det till en överdos, även om brukaren har varit ren i flera år. Cannabis går även under namnen marijuana, ganja eller hasch. Cannabis odlas i sydligare länder, oftast fattiga, där människorna tvingas arbeta åt kriminella organisationer, som i sin tur finansierar bland annat vapenindustrin. Dessutom skövlas oändliga arealer av regnskog för att frisätta mark för odlingarna.

Alkohol innehåller etanol som används till bland annat bilbränsle och som alla vet, blir man först berusad i olika grader och det kan i sin tur leda till alkoholförgiftning. Under långvarig konsumtion kan det leda till olika sjukdomar, bland annat skrumplever, vilket betyder att kroppen inte kan rensa bort slaggprodukter och gifter. På alkohol finns det oerhört mycket bättre koll och produceras oftare under cilviliserade förhållanden med schyssta avtal för arbetarna. Framförallt är det lagligt, frågan är bara varför?

——————————————————————————–

Som jag ser det är det viss skillnad på att dö snabbt eller långsamt. Jag vill inte pröva på cannabis eller någon annan typ av olagliga droger för jag vill inte bli beroende eller få en helt oväntat hjärtstopp någon gång i framtiden, och absolut inte kemiska droger såsom exctasy och liknande. Det finns redan tillräckligt med skräp i maten och i luften som jag dagligen får i mig. Egentligen går det inte att föredra alkohol heller men man vet idag att långvarigt bruk och i stora mängder kan ge allvarliga hälsoproblem, för att jämföra med cannabis, några bloss då och då bygger upp en möjlig hjärtattack i framtiden.

På något sätt känns det mer under kontroll med en nubbe till sillen eller ett sexpack folköl i soffan på fredagar, än en kemo-vaskulär överraskningsbomb.

Intressant läsning om cannabis kan du läsa här. Hör debatten i Hallå P3 här.

Alkoholdrycker

THC

2590cookie-checkDroger, en generationsklyfta i acceptans?