Häxjakt på rökare

Jaha, nu är det mer rubriker om rökare. Rökarna kostar kommunerna miljarder står det i tidningarna, och överallt pågår det en hets om att förbjuda rökning. Just nu är arbetsplatserna heta objekt.

Men varför? Självklart är rökning skadligt men som Maggie skriver på sin blogg, varför inte börja jaga överviktiga istället? De lever ju också ohälsosamt. Eller som jag skrivit förr, varför inte alla som kör bil? Bilolyckorna kostar också miljarder varje år.

För inte så länge sedan var det tal om att vissa försäkringsbolag ville ge sämre villkor och kortare avtal för de som röker, med en beräkning på att rökarna troligtvis kommer att dö i förtid. Varför då inte göra likadant med folk som sysslar med extremsporter? De är visserligen oftast i god kondition med det finns risker med att hoppa fallskärm, åka scooter, motorcyklar o.s.v.

Glöm inte heller att den enskilda människan är den som kan bestluta hur livet ska vara och bli. Vill man röka, då gör man det. Vill man sluta ,då kan man det, om så förvisso med hjälp, men poängen blir densamma. Det är val man gör i livet. Ska jag hoppa fallskärm eller gå över gatan i rusningstrafik?

Jag minns inte vem som bloggade om detta för några dagar sedan, men när arbetsplatserna förbjuder rökning, då försöker pesonalen ändå få tid över för rökningen. Det som förut tog 12 minuter tar numera 25 minuter då de ska gå ner alla trappor och dessutom hitta ett gömställe där de kan bolma ifred. De pengar vi sparar på att förbjuda rökning kan vi istället tjäna in på att dra ner vissa högavlönade politiker och chefer. personalen skulle känna sig mer jämlik med cheferna, väljarna med politikerna och de i sin tur skulle få gott samvete av att kunna bidra med något utöver det vanliga. Då skulle alla må bättre!

Jag som trodde vi levde i ett fritt land…?

2620cookie-checkHäxjakt på rökare